De evolutie van communicatie | Deel 1/3

De evolutie van communicatie _ Deel 1_3
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email

Van rooksignalen, naar geschriften tot aan de computer. Dit is de communicatie evolutie in een notendop, maar natuurlijk gaat hier een belangrijke evolutie van communicatieleer mee gepaard. In deze blog worden een aantal communicatiemiddelen toegelicht. In volgende blogs zal besproken worden wat er mogelijk is en wat hier van geleerd kan worden.

Het zicht van de Indianen

De meest klassieke manier van communiceren is een rooksignaal. Echter, bij rooksignalen is geen standaard signaal opgesteld zoals bij Morse signalen, waardoor het noodzakelijk was om goede afspraken te maken tussen ontvanger en boodschapper. Er kan geconcludeerd worden dat rooksignalen eenvoudige berichten bevatten. Het bekendste en veel gebruikte rooksignaal staat voor gevaar, namelijk een eenvoudige grote rookpluim om aan te duiden dat de vijand nadert.

Het geluid van Afrika

De TamTam is een metalen slaginstrument dat sterk lijkt op de gong. Veel mensen verwarren de tamtam met een trommel of een tom-tom. De TamTam bestaat uit een metalen plaat met een omgeslagen rand die veel groter is dan een gong. Daarnaast heeft de TamTam een veel donkerder geluid, wat ervoor zorgt dat het bereik ook vele malen groter is. Je bespeelt de TamTam door met een knuppel op de metalen plaat te slaan.

Door de TamTam wisten verschillende stammen in Afrika dat de Europeanen destijds aan land kwamen. Door het ritme van het geluid was het mogelijk om een soort Morse code te ontwikkelen. In vergelijking met de indianen waren deze berichten dus van een complexer niveau.

De Hiërogliefen gebruikt als boekhouding

Hiërogliefen zijn pictogrammen die het geschrift van het Oude Egypte vormen. Niet iedereen kon Hiërogliefen lezen en schrijven. Hiërogliefen werden alleen geschreven door hoge ambtenaren of schrijvers die hiervoor een langdurige opleiding hadden gevolgd. Een zeer ingewikkeld geschrift dat voor weinig mensen toegankelijk was.

Het grappige aan Hiërogliefen is dat het onder andere gebruikt wordt om handelstransacties te administreren. Dit deden ze voornamelijk door korte afdrukken van zegels of opschriften op aardewerk of kleine tafeltjes uit been of ivoor gemaakt. Meestal stond hier dan de naam van de persoon, product en plaats opgeschreven door middel van Hiërogliefen. De ambtenaren gebruikte de Hiërogliefen ook vaak als een zegel.

De geheime taal in de 2de wereldoorlog

Morse is een vrij ingewikkelde vorm van communicatie waar goed naar geluisterd moet worden. Het is een communicatiecode van uitgezonden signalen, onderbroken door tussenpozen. Deze signalen kunnen letters, leestekens of cijfers vertegenwoordigen. Door middel van Morse kunnen zo’n 23 woorden per minuut worden verzonden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Morse gebruikt om te communiceren via geheime radio’s. Zo konden burgers toch weten wat er speelde in het land en de rest van de wereld. De Duitsers probeerde deze signalen op te sporen. Door de Morse kort en bondig te houden was het bijna onmogelijk voor de Duitsers om te weten wat er speelde. Vooral omdat mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog hun eigen Morsecode ontwikkelde, werd het praktisch onmogelijk voor de Duitsers om deze codes te kraken.

De Romeinse staatscourant voor dagelijkse gebeurtenissen

Veel mensen denken dat de allereerste krant gepubliceerd is in de Middeleeuwen. Niets blijkt minder waar, de allereerste courant werd uitgebracht in het Romeinse Rijk, de “Acta Diurna”. De Acta Diurna kan worden beschouwd als staatskrant van het Romeinse Rijk. De courant werd in de regel dagelijks gepubliceerd aan het grote publiek in Rome en provincies. De dagelijkse gebeurtenissen en de openbare belangen waren de richtlijnen voor de inhoud van de Acta Diurna. Denk hierbij aan:

  • Nieuws over staatsbezoeken en nieuwe wet- en regelgeving;
  • Blije en droevige gebeurtenissen zoals geboorte, huwelijk, dood en scheidingen;
  • Nieuwsberichten over natuurrampen, ongelukken of andere ongewone fenomenen.

De computer als vervanger voor ons brein

Computers die vandaag de dag bestaan kunnen bijna alles wat we maar willen bedenken. Maar vroeger ging dat toch net iets anders. Iemand die gecompliceerde berekeningen maakte met of zonder hulpmiddel werd computer genoemd. De essentie van een computer is hetzelfde gebleven, namelijk de rekenkracht. Alleen de mogelijkheden zijn eindeloos geworden. Zo kunnen mens en computer met elkaar communiceren, administratieve of financiële taken uitvoeren, mensen opereren, apparaten besturen en zo zijn er nog natuurlijk ongelooflijk veel mogelijkheden.

Mede dankzij de computer hebben wij de mogelijkheid om deze blog voor jou te schrijven, met jou te communiceren, een website te runnen en bedrijven te helpen met het verbeteren van hun online communicatie. Wij zijn dan ook erg blij met de mogelijkheden die wij hebben verkregen dankzij deze uitvinding.

Mis je nog belangrijke communicatiemiddelen?

Natuurlijk zijn er nog veel meer communicatiemiddelen van vroeger en nu die we kunnen toelichten. Dit waren voor ons de meest interessante communicatiemiddelen. Maar mis je nou echt nog een belangrijk communicatiemiddel, laat het ons dan weten! Dit kan door contact met ons op te nemen of door een reactie te plaatsen.

In de volgende blogs zullen we toelichten wat we kunnen leren van de communicatie evolutie en wat we ermee kunnen! Blijf onze blogs dan ook in de gaten houden.

wellicht ook interessant

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEER INFO