Cross-culturele relatiegeschenken

Cross-culturele relatiegeschenken
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email

De wereld wordt steeds kleiner. De concepten van tijd en plaats zijn veranderd, en beperken niet meer het doen van zaken. Zakenrelaties worden namelijk over heel de wereld onderhouden, in verschillende tijden en plaatsen. Door de digitalisering en verbeterde infrastructuur, is het anno 2018 mogelijk om te skypen met een klant in China, of binnen 1 uur met het vliegtuig in Berlijn te zijn.

Ondanks dat grenzen vervagen, culturele normen en waarden meer worden gedeeld en Mcdonaldisering plaatsvindt (want overal is wel een mcdonalds), blijven bepaalde aspecten contextgebonden. In 1994 heeft al een onderzoek plaatsgevonden naar het belang van cultuur bij het geven van relatiegeschenken. Ook zijn verschillende onderzoeken specifiek gericht op de Aziatische business culture en hun percepties over het geven van geschenken. Dit zal niemand verbazen aangezien er studies bestaan gericht op de Aziatische markt.

tijd klokken
wereld

Belang van relatiegeschenken

Vinkt ziet het grotere belang van het geven van relatiegeschenken. Geschenken zorgen vaak voor voordelen voor een bedrijf. Het stimuleert de wederkerigheid van een relatie, door iets kleins te geven en waardering te uiten zal de ontvanger van het geschenk sneller iets voor u terug doen. Op deze manier worden de kansen op het verkopen van producten vergroot. Maar niet alleen worden geschenken voor klanten gebruikt, ook zal het laten zien van waardering een goede start zijn van internationale zakenrelaties.  Een positieve indruk zal worden uitgestraald, waardoor (internationale) partners plezierig met u willen samenwerken.

Belang van cultuur

Anyway, de geschenken kunnen ook verkeerd overkomen, en dit is het laatste wat u wil. Vinkt houdt sowieso rekening met eventuele cross-culturele relaties, maar deze blog biedt u toch wat meer inzicht zodat u het belang van verschil inziet. Cross-culturele relatiegeschenken dienen rekening te houden met culturele, juridische en ethische aspecten die wellicht verschillen in het land waarin u zaken doet met uw eigen land. Wanneer hier geen rekening mee wordt gehouden, en een verkeerd geschenk wordt gegeven, kan dit het einde betekenen van uw onderhandelingen, nieuwe zakenrelatie en het kan zorgen voor juridische complicaties.

cultuur japan

De gewoontes van relatiegeschenken in verschillende landen

De meeste beperkingen voor het geven van een geschikt relatiegeschenk zijn de gewoontes die heersen in een bepaalde cultuur. In bepaalde culturen, bijvoorbeeld in Japan, wordt het verwacht dat een relatiegeschenk wordt meegebracht. Indien dit dan niet wordt gegeven, wordt dit als belediging opgevat. In andere culturen, zoals in Duitsland of Zweden, wordt het geven van een relatiegeschenk weer als ongepast ervaren, en dan wordt dat juist als beledigend ervaren. In deze culturen wordt het in ontvangst nemen van een geschenk als iets oncomfortabele gezien, omdat men zich niet verplicht wil voelen om het geschenk aan te nemen of iets terug te geven.

Twee systemen van gewoontes in culturen zijn dus te onderscheiden:

  • Imperatives: gewoontes waar iedereen, ook van andere culturen, zich aan moet houden, om zo problemen te voorkomen.
  • Adiaphoras: gewoontes die optioneel zijn om aan deel te nemen.

Met betrekking tot relatiegeschenken, kan het gezien worden als imperative (dus het wel of niet geven van een relatiegeschenk is verplicht) of als adiaphora (het geven van een relatiegeschenk mag maar hoeft niet).

Een onderscheid van landen kan worden gemaakt, op basis van de heersende gewoonten: (let op, geen uitputtende lijst)

Gewoonte relatiegeschenken

Imperative (Relatiegeschenk verplicht) Adiaphora (Relatiegeschenk optioneel)
Japan Verenigde Staten
China Canada
Arabische landen (Algerije, Bahrein, Comoren, Dijbouti, Egypte, Irak, Jemen, Jordanie, Koeweit, Libanon, Libie, Marokko, Mauritanie, Oman, Palestina, Quatar, Saoudi-Arabie, Soedan, Syrie, Tunesie, Verenigde Arabische-Emiraten, Somalie) Duitsland
Mediteraanse landen (Spanje, Frankrijk, Monaco, Italie, Slovenie, Kroatie, Bosnie en Herzegovina, Montenegro, Albanie, Griekenland, Turkije, Israel, Malta, Cyprus) Zwitserland

Wanneer het een relatiegeschenk betreft voor partners in culturen waar veel waarde wordt gehecht aan het ontvangen van een relatiegeschenk (imperative), dient enige aandacht aan het geschenk te worden geschonken. Het is complex om met een goed geschenk aan te komen, omdat er veel waarde aan wordt gehecht.

Dus, voordat u besluit geen relatiegeschenk te geven, controleer nog even voor de zekerheid met ctrl+F of dat wel echt een goed idee is. Indien u toch tot een andere conclusie komt, en een geschikt relatiegeschenk wenst, kan Vinkt u hierbij helpen! Onderzoeken met betrekking tot dit onderwerp worden bestudeerd, waardoor Vinkt zorgt voor het perfecte cadeau in iedere gelegenheid!

Houd de volgende blogs in de gaten!

In volgende blogs zullen belangrijke factoren (juridisch, ethisch, bedrijfsbeleid, prijsklasse & taboos) bij het geven van geschenken worden besproken. Ook zullen concrete voorbeelden van relatiegeschenken in bepaalde landen worden gepresenteerd.

wellicht ook interessant

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEER INFO